kat Pasar Payang Kuala Terengganu, warung-warung tepi jalan memang ada nasi dagang daun pisang..
Cara bungkus nasi dagang...bukan main hentam saje...ada caranya...tak kena cara...tak jadi..
Pilih isi ikan..nasi dagang dimasukkan dalam kelonsong daun pisang...
lepas tu..masukkan isi ikan....kuahnya letak asing-asing...
Ikan paling glamour digunakan ialah ikan tongkol ataupun orang Terengganu panggil 'ikan aye'
Nasi dagang dimasukkan di dalam daun pisang yang telah digulung..(dipanggil KELONGSONG)
Sesiapa yang berminat nak makan nasi dagang..datang le kat Dungun.... masih ada lagi cara bungkus nasi dagang style tradisional ni..cuma kena rajin...ronda-ronda cari makan....
Sesiapa yang berminat nak makan nasi dagang..datang le kat Dungun.... masih ada lagi cara bungkus nasi dagang style tradisional ni..cuma kena rajin...ronda-ronda cari makan....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan