Selasa, Februari 16, 2010

Nasi Dagang Daun Pisang 2

Sedia untuk dimakan..
Nasi Dagang lebih enak jika dimakan dalam daun pisang..

Nasi Dagang sedap dimakan dengan Gulai Ikan Tongkol dan Acar Timun.

Sedapnya kuah nasi dagang..ikan aye dan cili..tu pun dah menaikkan selera...
Ikan tongkol atau ikan aye diperlukan untuk membuah kuah nasi dagang. Ikan lain tak sesuai dan tak sedap...
Menyelerakan.... Nasi Dagang yang sudah siap...sedia untuk dihidang...
Nasi Dagang perlu digaul sehingga santannya masak dan berkilat.
Campurkan santan pekat yang telah dicampur garam dan gula.
Nasi yang diangkat dari kukusan terus dimasukkan ke dalam besen yang telah disediakan rencahnya terlebih dahulu.

Rencah/Bahan penting Nasi Dagang : bawang kecil yang dihiris halus (dimayang), halia yang juga dimayang halus dan juga halba.
Santan pekat yang dicampur sedikit garam dan gula.(secukup rasa)
Setelah dimasukkan air, beras separuh masak tadi digaul rata. Kemudian beras tadi perlu dimasukkan ke dalam kukusan semula dan dikukus sekali lagi sehingga masak.
Masukkan sedikit air.
Setelah beras separuh masak, beras yang dikukus tadi diangkat dan dimasukkan ke dalam besen.

Periuk atau lebih dikenali kukusan digunakan untuk mengukus nasi dagang.

Kemudian dikukus sehingga separuh masak.
Beras siam dicampur dengan beras pulut. Kemudian direndam semalaman.

Kalau datang ke Terengganu tak sah kalau tak makan Nasi Dagang. Kepada penggemar Nasi Dagang di sini saya sertakan resepi dan cara-cara membuat Nasi Dagang dan bahan-bahan yang diperlukan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan